Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση ψαριών με την παιδική παχυσαρκία

Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση ψαριών με την παιδική παχυσαρκία
Tweet Plus on Google+ Print

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Παλαιότερες μελέτες είχα συνδέσει τον υδράργυρο, που περιέχουν τα ψάρια, με βλάβες στο νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το δέρμα και τα μάτια. 

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Λήδα Χατζή από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επισημαίνουν έναν ακόμα κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες. Οι μολυσματικοί παράγοντες που εμπεριέχουν τα ψάρια να συντελούν στην παιδική παχυσαρκία, παρεμβαίνοντας στην ανάπτυξη του ορμονικού συστήματος των εμβρύων. 

Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής κατανάλωσης ψαριών και παιδικής παχυσαρκίας, η Δρ Χατζή και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 26.000 έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους μέχρι αυτά να γίνουν έξι ετών. 

Πίσω στα άρθρα